fbpx
Mituri despre plastic

Mituri despre plastic

Industria plasticului, reciclarea plasticului și diferitele modalități de folosire ale acestui material sunt subiecte îndelung discutate în întreaga lume. Acesta se regăsește în diferite forme și compoziții, cel mai vechi fiind celuloidul, care a fost fabricat pentru prima oară în Statele Unite. Astăzi, există peste 40 de tipuri de plastic fabricat din petrol, benzină și cărbune, dar și alte substanțe auxiliare. De-a lungul timpului, un număr mare de mituri legate de plastic au luat naștere din cauza zvonurilor nefondate, a conspirațiilor și a lipsei de cercetare.

Cele mai multe mituri legate de masele plastice se referă la reciclarea plasticului, la siguranța și sănătatea celor care folosesc unelte, accesorii și vesela din plastic, etc. Acestea au fost dezbătute în vederea găsirii unui răspuns care să satisfacă nevoia de informare, dar și pura nevoie de cunoaștere a unor detalii precum transparența materialului. Spre exemplu, oamenii credeau în trecut că sticla este cel mai transparent material, însă demonstrarea faptului că materialul plastic cunoscut sub abrevierea PMMA are cea mai mare rată de transmisie a luminii (92%), i-a intrigat pe mulți dintre cei care neagă calitățile acestui material.

Unul dintre cele mai controversate mituri legate de masele plastice a fost cel care susține că plasticul nu este recomandat în industria alimentară. Motivul pentru care plasticul era nerecomandat publicului era faptul că mirosul alimentelor poate fi influențat de acest material. Mai mult decât atât, conform conspiraționiștilor, plasticul are un efect negativ asupra sănătății persoanelor care consumă alimente din vase de plastic. Oamenii de știință au demonstrat contrariul, arătând publicului că plasticul nu reprezintă un mediu care favorizează dezvoltarea bacteriilor și a microorganismelor, ci dimpotrivă. Un exemplu concludent este înlocuirea blatului de lemn foosit în brutării și carmangerii cu un blat de lucru de plastic, tocmai datorită proprietăților plasticului, care împiedică formarea bacteriilor.

Utilizarea plasticului în cuptoarele cu microunde era, de asemenea, cunoscut ca fiind un comportament periculos, din cauza substanțelor conținute de vasele din plastic. Cercetătorii americani au infirmat și acest mit, informând publicul că produsele intrate pe piață sunt evaluate de către comisii științifice care urmăresc cu strictețe proprietățile materialelor, astfel încât substanțele chimice utilizate în fabricarea plasticului să nu fie nocive pentru sănătatea omului.

Un alt mit legat de masele plastice care a afectat comportamentul publicului a fost acela că păstrarea apei înghețate în sticle de plastic este nesănătoasă, întrucât dioxinele din plastic pot pătrunde în apă. FDA (U.S. Food and Drug Administration) a efectuat numeroase cercetări în acest sens și a informat publicul că majoritatea substanțelor folosite în producția de sticle de plastic nu au abilitatea de a produce dioxine, care să poată să fie transmise prin apă.

Pătrunderea oglinzilor din mase plastice pe piață a stârnit reacții negative, atunci cand au apărut mituri conform cărora oglinzile din plastic nu sunt recomandate în mediile unde umiditatea este ridicată. Oamenii de știință au infirmat și acest mit, arătând că oglinzile din plastic au o protecție împotriva aburilor, astfel încât pot fi folosite cu succes în mediile mai umede. Mai mult decât atât, policarbonatul compact exclude riscul spargerii.

Close Menu

free betting | wetten