La întrebarea „ce este SEO?”, specialiștii din domeniul web marketing-ului și al publicității online, pot răspunde în diferite feluri care să evidențieze serviciile cu ajutorul cărora pot fi obținute rezultatele dorite din punct de vedere al promovării. Cel mai simplu răspuns pentru cei care doresc să știe ce este SEO cu adevărat poate fi oferit în doar câteva cuvinte. SEO este abrevierea pentru SEARCH ENGINE OPTIMIZATION, mai exact, procesul de optimizare a unei pagini web pentru motoarele de căutare.
Întregul proces SEO constă în găsirea și urmărirea unor tehnici și metode prin care un website să fie plasat în topul rezultatelor atunci când un utilizator efectuează o căutare într-un motor de căutare, în funcție de cuvintele cheie folosite. Cu cât un website este optimizat mai eficient, iar regulile motoarelor de căutare sunt respectate cu o strictețe ridicată, cu atât un website are șanse mai mari de a se afla în topul rezultatelor.
Pentru a obține un website de calitate, optimizat din punct de vedere SEO, există trei reguli simple pe care le poate urma orice deținător al unei pagini web, creator de conținut sau agenție de publicitate. Primul și cel mai important factor este conținutul textului. Categoriile, paginile, articolele, comunicatele de presă, etc., trebuie să fie create pentru oameni, în ciuda trendului actual care urmărește satisfacerea roboților (a motoarelor de căutare). Prin acest lucru înțelegem crearea de conținut inteligibil, cu o structură prietenoasă, ușor de citit, o gramatică impecabilă și informații relevante. Descrierile și explicațiile găsite în interiorul unui website trebuie să fie adresate oamenilor și să răspundă întrebărilor, înainte ca acestea să fie puse de către utilizatorii online. În acest fel, indiferent de domeniul de activitate, un website va câștiga trafic relevant datorită calității conținutului său.
Un al doilea factor foarte important în SEO este crearea unui website prietenos. Stilul agresiv al agenților de vânzări sau al reclamelor este demodat și îndepărtează publicul încă din prima secundă în care a accesat o pagină web de acest fel. Informarea publicului și oferirea motivelor pentru a continua să acceseze o pagină trebuie să reprezinte scopul principal al oricarui deținător al unei afaceri. Promovarea prin bannere, comunicate de presă, articole, bloguri, etc., are același scop: de atragere a publicului în mod prietenos, cât mai relaxat posibil. Desigur, aceasta nu este o tehnică SEO, dar reprezintă un comportament care favorizează evoluția acestui proces.
Nu în ultimul rând, este important că atunci când se începe o campanie de optimizare, să se țină cont de perioada de timp necesară promovării. Impunerea unor deadline-uri sau a unor obiective pentru o perioadă de timp determinată, este un pas important pentru orice afacere prezentă în mediul online. Uneltele de analiză, urmărire a publicului și statistică ajută în mod deosebit în acest proces, arătând care dintre metodele utilizate au dat roade și care nu. Folosind astfel de unelte, pierderea timpului prețios este aproape imposibilă, în special atunci când deadline-urile sunt îndeplinite.
SEO este un amalgam de procese și tehnici, complexe din punct de vedere tehnic, care trebuie sa fie realizate de către persoane specializate. Cu toate acestea, aceste tehnici nu pot oferi rezultatele scontate atunci când orientarea către public lipsește.